Praktijklijn
026 - 4438777

Baringshoudingen

Welke baringshoudingen zijn er?

Veel vrouwen bevallen liggend: op de rug of op een zij. Wanneer je dat de prettigste houding vindt, is dat een prima houding om in te bevallen. Er zijn ook een aantal andere houdingen waarin je veilig kunt bevallen. Je kunt b.v.ook zittend op een baarkruk, hurkend, staand, steunend op je handen en knieën of in bad bevallen.

Het voordeel van verticale bevallingshoudingen kan zijn dat de zwaartekracht een handje meehelpt. Soms is de kans kleiner dat een vacuüm- of tangverlossing nodig is. Een nadeel is dat de hoeveelheid bloedverlies en de kans op inscheuren gemiddeld iets groter is.

Je kunt je in de zwangerschap al oriënteren op verschillende baringshoudingen. Bij het kiezen van de houding die voor jou het meest geschikt is, moet je één ding in je achterhoofd houden, dé ideale pershouding bestaat niet, je weet nog niet wat je op dat moment prettig vindt. Bovendien zoek je ook samen met je verloskundige tijdens het persen naar een goede houding.

Als je bij de gynaecoloog bevalt is het vaak niet mogelijk om zelf te kiezen voor een bepaalde baringshouding. Kijk voor de baringshoudingen op de site van de verloskundigen organisatie KNOV: www.deverloskundige.nl/folders