Praktijklijn
026 - 4438777

De baby is geboren

En dan is het zover: de baby wordt geboren!

Tijdens het persen zul je steeds iets meer van het achterhoofdje gaan zien. Op een gegeven moment schiet het hoofdje niet meer terug als je ophoudt met persen. We zeggen dan dat het hoofdje ‘staat’. Vanwege de enorme spanning is dit geen fijn gevoel.

Als de spanning op de bekkenbodem te groot is of als het in het belang van het kindje is om zo kort mogelijk te persen, zal de verloskundige besluiten om meer ruimte te maken door in te knippen. Soms is er voldoende tijd om vooraf te verdoven, maar als dat niet het geval is, zal de knip in de meeste gevallen zo gezet worden dat dit nauwelijks wordt gevoeld.

Als het hoofdje staat heb je gelukkig nog maar een paar weeën nodig tot dat het hoofdje helemaal geboren is. De schoudertjes en de rest van het lichaampje volgen daarna meestal vlot.

Het moment dat de baby geboren wordt is overweldigend!

De druk en de pijn vallen weg en eindelijk zie en hoor je jouw kindje en krijg je hem of haar op je buik. De eerste kennismaking kan dan beginnen en samen met je partner kun je gaan ontdekken of jullie een zoontje of dochtertje hebben gekregen.