Het laatste stukje…. de finish bijna in zicht.

Volledige ontsluiting

Als je 10 cm ontsluiting hebt noemen we dat volledige ontsluiting. De baarmoedermond staat dan voldoende open voor de geboorte van je kindje. Je zult een drukkend gevoel op je anus gaan ervaren, dat heet persdrang. Het voelt alsof je nodig moet poepen.

Op een gegeven moment wordt de persdrang zo hevig dat je niets anders kan doen dan er aan toegeven. Dit wordt ook wel reflectoire persdrang genoemd, het is een reflex van je lichaam. Dan volgt een tijd waarin je heel actief mee kunt persen met een wee. Tussen de weeën door kun je even uitrusten tot er een volgende wee komt. In elke wee kun je meestal meerdere keren persen. De meeste vrouwen ervaren het persen als een opluchting

Persweeën

Als je mee perst met een wee, vergroot je de kracht waarmee het kindje door het bekken geduwd wordt, dit noemen we de uitdrijvingsfase. De duur van de uitdrijving wordt bepaald door zowel de weeën kracht als de kracht waarmee jij zelf kunt persen. Ook de weerstand die het kindje ondervindt in het baringskanaal speelt een rol. Tijdens het persen kun je het gevoel hebben dat het helemaal niet opschiet. Steeds als je denkt dat de baby wat verder naar beneden is gekomen, schiet hij weer een stukje terug. Dat komt omdat de baby de weg nog moet vrijmaken en langzaamaan de bekkenbodem oprekt. Het is heel normaal als de persfase 1-2 uur duurt bij een eerste bevalling.  Op een gegeven moment schiet het hoofdje niet meer terug als je ophoudt met persen. We zeggen dan dat het hoofdje ‘staat’. Vanwege de enorme spanning is dit geen fijn gevoel, maar bedenk nu: je bent er bijna!!

De verloskundige als coach en bewaker.

De verloskundige houdt goed in de gaten of er voldoende vordering is. Ook zal ze regelmatig naar het hartje van de baby luisteren om de conditie van het kindje te controleren. De uitdrijving kan een paar minuten, maar ook twee uur duren. Bij een eerste bevalling duurt de uitdrijving gemiddeld genomen één tot anderhalf uur. Als je al eerder bevallen bent, gaat het meestal veel sneller. Zolang de voortgang gestaag verloopt en moeder en kind het goed maken, is het helemaal niet erg als het iets langer duurt. De verloskundige zal dit altijd goed in de gaten houden.

Schrik niet wanneer er soms wat ontlasting meekomt bij de uitdrijving. Dit is heel normaal en geeft aan dat je goed perst. Het hoofdje van de baby duwt de darmen leeg. Voor verloskundigen is dit heel normaal, ze zijn niet anders gewend.