Praktijklijn
026 - 4438777

Persweeën

Hoe werken persweeën?

Als je mee perst met een wee, vergroot je de kracht waarmee het kindje door het bekken geduwd wordt. Je verloskundige zal je altijd begeleiden tijdens deze fase en je aanwijzingen geven over wat op dat moment de beste manier is om te persen. Vaak heb je dit tijdens de zwangerschapscursus al geoefend.

De duur van de uitdrijving wordt bepaald door zowel de weeënkracht als de kracht waarmee jij zelf kunt persen. Ook de weerstand die het kindje ondervindt in het baringskanaal speelt een rol. Tijdens het persen kun je het gevoel hebben dat het helemaal niet opschiet. Steeds als je denkt dat de baby wat verder naar beneden is gekomen, schiet hij weer een stukje terug. Dat komt omdat de baby de weg nog moet vrijmaken en langzaamaan de bekkenbodem oprekt.

De verloskundige

De verloskundige houdt goed in de gaten of er voldoende vordering is. Ook zal ze regelmatig naar het hartje van de baby luisteren om de conditie van het kindje te controleren. De uitdrijving kan een paar minuten, maar ook twee uur duren. Bij een eerste bevalling duurt de uitdrijving gemiddeld genomen ruim een uur. Als je al eerder bevallen bent, verloopt de uitdrijving meestal sneller. Zolang de voortgang gestaag verloopt en moeder en kind het goed maken, is het helemaal niet erg als het iets langer duurt. De verloskundige zal dit altijd goed in de gaten houden.

Schrik niet wanneer er soms wat ontlasting meekomt bij de uitdrijving. Dit is heel normaal en geeft aan dat je goed perst. Het hoofdje van de baby duwt de darmen leeg. Voor verloskundigen is dit heel normaal, ze zijn niet anders gewend.