Praktijklijn
026 - 4438777

Volledige ontsluiting

Wat gebeurt er als je volledige ontsluiting hebt bereikt?

Als je 10 cm ontsluiting hebt noemen we dat volledige ontsluiting. De baarmoedermond staat dan voldoende open voor de geboorte van je kindje. Je zult een drukkend gevoel op je anus gaan ervaren, dat heet persdrang. Het voelt alsof je nodig moet poepen. Als je dat voelt en de verloskundige is er nog niet, moet je altijd de verloskundige waarschuwen.

Soms ontstaat persdrang nog voordat je volledige ontsluiting hebt. Dan moet je de aanwijzingen van je verloskundige opvolgen. Meestal moet je de persdrang wegzuchten en wachten tot je baarmoedermond verder ontsloten is. Soms mag je er al een beetje aan toegeven.

Op een gegeven moment wordt de persdrang zo hevig dat je niets anders kan doen dan er aan toegeven. Dit wordt ook wel reflectoire persdrang genoemd, dit is een reflex van je lichaam. Dan volgt een tijd waarin je heel actief mee kunt persen met een wee. Tussen de weeën door kun je even uitrusten tot er een volgende wee komt. In elke wee kun je meerdere keren meepersen. De meeste vrouwen ervaren het persen als een opluchting.