Praktijklijn
026 - 4438777

Vruchtwater

Hoe herken je vruchtwater?

De meeste bevallingen beginnen met weeën, maar het kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Je verliest dan vocht zonder dat je het op kunt houden, net zoals menstruatiebloed, dat kun je ook niet ophouden. Het vocht is zo dun als kraanwater, niet plakkerig zoals afscheiding. Bovendien heeft vruchtwater een heel specifieke geur. Meestal is het vruchtwater doorzichtig, soms met witte vlokjes. Bij roze vruchtwater zit er wat bloed bij door het openen van de baarmoedermond. Dit is geen probleem.

Soms is het vruchtwater groen, bruin of okergeel. Dan heeft de baby waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept.

Wat moet je doen als de vliezen gebroken zijn?

Bij gebroken vliezen moet je altijd bellen met de verloskundige, behalve als het ’s nachts gebeurt en het duidelijk helder vruchtwater is, dan bel je de volgende ochtend.
Is het vruchtwater groen of bruin dan moet je ook s' nachts bellen.

Probeer iets van het vocht in een glaasje op te vangen. Als dat niet lukt, bewaar dan je natte ondergoed, maandverbandjes e.d. totdat de verloskundige geweest is.

Als je vliezen gebroken zijn, heb je iets meer kans op een infectie bij de baby, met name als dit langer dan 24 uur is. Hygiëne is nu dus extra belangrijk. Het is niet verstandig om dan zonder overleg met je verloskundige in bad te gaan; douchen is geen probleem. Als het hoofdje van de baby in het bekken is ingedaald, kun je ook gewoon blijven rondlopen. Bij een niet ingedaald hoofdje krijg je advies om te gaan liggen bij het breken van de vliezen. De verloskundige heeft je dit meestal al verteld tijdens het spreekuur.