Praktijklijn
026 - 4438777

Waar ga je bevallen?

Bevallen in Nederland is veilig. Uit onderzoek blijkt dat de babysterfte bij vrouwen die na 37 wk zwangerschap, dus op tijd, bevallen vier procent minder is dan het gemiddelde van de Europese Unie.

Bij een normaal verlopende bevalling mag je, samen met je partner, zelf de keus maken om thuis of in een ziekenhuis te bevallen.

Soms is het fijner om tijdens de bevalling te beslissen waar je wilt bevallen. Er hoeft niet gereserveerd te worden in het ziekenhuis. De verloskundige belt met de verloskamers om je aan te melden als het zover is. Er is altijd een (kleine) kans dat er op dat moment geen plaats is in het ziekenhuis. Hou hier rekening mee.

Een poliklinische bevalling kun je zien als een verplaatste thuisbevalling: de verloskundige zorg is hetzelfde. Wanneer er een verhoogd risico ontstaat op complicaties, zal de verloskundige dat met jullie bespreken. Als je nog thuis bent, ga je in dat geval altijd naar het ziekenhuis. De verloskundige zal de eindverantwoording van de bevalling nu overdragen aan de gynaecoloog, ook als je al in het ziekenhuis bent.

Veel mensen denken dat een bevalling in het ziekenhuis veiliger is dan een bevalling thuis maar dat ligt iets genuanceerder. Uit onderzoek blijkt dat het bij een eerste kind niet uit maakt waar je bevalt en ben je al eens bevallen, is thuis bevallen zelfs veiliger.
Heb je hier nog vragen over dan stel ze gerust tijdens de controles. Bij een thuisbevalling heeft een verloskundige alle benodigde spullen bij zich, ook voor eventuele complicaties. Mocht er tijdens een thuisbevalling een reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan, dan is daar in principe nog voldoende tijd voor.

Elke bevalling begint thuis.

De eerste helft van de ontsluiting (0-5 cm) kost de meeste tijd en verloopt onvoorspelbaar. De bevalling moet dan nog goed op gang komen. In deze fase gaat o.a. de baarmoedermond verweken (zacht worden) en verstrijken (plat worden). Weeën nemen steeds toe in kracht, duur en frequentie.
Daarom gaat de tweede helft van de ontsluiting (5-10 cm) meestal sneller, bij een eerste bevalling gemiddeld 1 cm per uur. Wanneer je graag poliklinisch wilt bevallen, is dit de periode om naar het ziekenhuis te gaan. Daar is dan nog voldoende tijd voor.
Bij een thuisbevalling komt in deze fase de kraamverzorgster om te assisteren bij de bevalling.

Kijkavonden ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis wil bevallen is het mogelijk om in de zwangerschap een rondleiding op de verloskamers te krijgen.

Ziekenhuis Rijnstate
Elke tweede woensdag van de maand.
Tijd: 19.30 uur en 21.30 uur
Aanmelden via: T:088-0056926