Praktijklijn
026 - 4438777

Weeën, wat is een wee?

De baarmoeder is een spier die onder invloed van hormonen samentrekt. Zo’n samentrekking noemen we een wee of contractie. Weeën zorgen voor het verweken en opengaan van de baarmoederhals. Dat open gaan noemen we ontsluiten.

De ontsluiting duurt bij een eerste kind gemiddeld 12 tot 18 uur, maar dat varieert sterk. Bij een volgend kind is dit over het algemeen korter, de baarmoedermond gaat makkelijker open omdat deze al een keer open geweest is.

Hoe herken je ontsluitingsweeën?

Ontsluitingsweeën doen pijn.
Ze komen steeds vaker, duren steeds langer, en worden steeds sterker. Ze gaan dan ook steeds meer pijn (lees: werk) doen. Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Als de wee net begint, is de pijn goed te verdragen. Op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond het grootst en dan is de pijn het hevigst. Het lijkt op het beklimmen van een hoge berg, de top bereiken is het zwaarst. Gelukkig duurt het hoogtepunt kort genoeg om de pijn meestal toch goed te kunnen verdragen. Daarna neemt de sterkte van de wee weer af en krijg je even rust. Een goede wee duurt ongeveer een tot anderhalve minuut vanaf het begin tot het einde.

De fasen van de bevalling

De baring is te verdelen in een aantal fasen. Meestal komt de bevalling geleidelijk op gang, de weeën zijn nog niet zo heftig en voelen meer als flinke steken, maar in het begin kun je er soms van schrikken. De pijn kan je overvallen en de twijfel kan toeslaan of je het wel aankunt. Bedenk dan dat je zult groeien in de hoeveelheid pijn die je aankunt. Doordat je lichaam endorfines gaat aanmaken kun je de pijn beter verdragen. Je gaat andere prikkels uitschakelen en je duikt als het ware in die wee. Tussen de weeën door heb je meestal nog best tijd om even op adem te komen. Pas als de weeën echt doorzetten, zul je flink aan de slag moeten om ze te blijven hanteren. Bedenk dat de pijn toeneemt, maar je endorfines zullen ook toenemen zodat je op het eind de pijn ook kunt hanteren.

De baring gebeurt meestal niet plotsklaps maar heeft een opbouw:

Voorbereidende fase

De onregelmatige en nog korte samentrekkingen van je baarmoeder zullen ervoor gaan zorgen dat de baarmoeder zich gaat omvormen van een stug orgaan bedoeld om de baby te beschermen, tot een soepel orgaan dat los moet laten. Het stugge weefsel zal moeten veranderen in soepel materiaal, je baarmoederhals moet naar voren komen, je lichaam wordt rijp gemaakt voordat het echte werk kan beginnen.

Latente fase

De samentrekkingen worden wat heviger, zijn vaak nog onregelmatig en duren nog geen minuut. In deze fase wordt de baarmoederhals kleiner, platter en soepeler. Hierdoor kan de baarmoedermond zich makkeleijker gaan openen.

Actieve fase

Heb je anderhalf uur lang weeën om de 3-5 minuten die anderhalve minuut of meer aanhouden (bij een eerste kindje), of een uur lang weeen om de 5 minuten (bij een tweede of volgend kindje) dan begin je aan de actieve fase. Je baarmoederhals is verstreken, en er is meestal zo'n 2-3 cm ontsluiting. Vanaf dit moment is het echt. Als je lichaam volgens het normale patroon doorzet dan zul je elk uur een centimeter meer ontsluiten, totdat je 10 cm hebt. Dit is volledige ontsluiting, het kinderhoofdje kan er nu langs en je voelt ook dat de weeën veranderen.

Pers fase

Deze fase gaat gepaard met persdrang. Een onoverkomelijk gevoel dat je met de wee mee moet persen. Je voelt dat je lichaam uit zichzelf mee gaat persen en de drang om mee te duwen is onweerstaanbaar. Voor de meeste vrouwenen is het mee mogen perrsen een bevrijdend en minder pijnlijk gevoel.