Praktijklijn
026 - 4438777

Curettage

Als de miskraam niet spontaan op gang komt kan een afspraak voor een curettage bij de gynaecoloog worden gemaakt. Je kunt je dan ook instellen op een einddatum.

Curettage vindt onder een algehele lichte narcose plaats en duurt 5 tot 10 minuten.

Als je besluit tot curettage zal er altijd Cytotec voor worden geschreven. Deze tabletten moet je dan ongeveer twee uur voor de ingreep inbrengen. De baarmoedermond gaat dan wat open staan en de ingreep kan makkelijker worden uitgevoerd. Door deze tabletten kun je wat bloedverlies en krampen krijgen.

De ingreep vindt poliklinisch plaats, meestal kun je dezelfde dag weer naar huis.

Besluit niet te snel tot curettage. Het is begrijpelijk dat als je te horen krijgt dat de zwangerschap niet goed is je er zo snel mogelijk vanaf wilt.

Ervaring leert echter dat je dan later toch het gevoel hebt dat het allemaal langs je heen is gegaan.

Als het medisch verantwoord is kun je nog 2 weken afwachten of je lichaam het vruchtje zelf uitstoot. Het blijkt voor de meeste vrouwen dan toch makkelijker te verwerken. Je hebt dan meer het gevoel, het vruchtje is niet goed geweest en mijn lichaam heeft het zelf opgelost.

Anti D

Als je rhesusfactor negatief is b.v A-neg en je bent verder dan 10 weken dan kan het nodig zijn om een injectie met anti-D toe te dienen. Dit voorkomt dat er rhesus antistoffen door het lichaam worden aangemaakt die problemen in een volgende zwangerschap kunnen geven.