Praktijklijn
026 - 4438777

Eerste controle en vervolgcontroles

Tijdens de eerste controle, die ongeveer drie kwartier duurt, zal het vooral gaan om het uitwisselen van informatie. Voor een goede begeleiding hebben wij veel informatie van je nodig over jouw gezondheid, leefgewoontes en bijvoorbeeld werkzaamheden.

Bij de eerste zwangerschap weten we immers nog niets van je en we hebben veel gegevens nodig om goed te kunnen beoordelen of je een verhoogd risico loopt op bepaalde complicaties of dat je misschien in aanmerking komt voor bepaalde onderzoeken. Het is dan ook belangrijk dat je voorbereid naar de eerste controle gaat.

Je kunt voor de eerste controle ook het formulier op www.zwangerwijzer.nl "eerste controle " bekijken en invullen. Je kunt dit formulier dan al aan ons mailen vóór de eerste afspraak (info@verloskundevelp.nl) of de eerste keer meenemen.

Schrijf alle belangrijke informatie op.

De eerste controle

De volgende vragen worden op de eerste controle gesteld en het is handig als je de antwoorden dan paraat hebt:

 • ­Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie?
 • Wat is de datum van de positieve zwangerschapstest?
 • Ben je gezond, gebruik je medicijnen en zo ja, welke?
 • Is er sprake van een aandoening waarvoor je regelmatig bij de huisarts komt of ben je onder behandeling (geweest) van een specialist?
 • Komen er in de familie ziektes als diabetes (suikerziekte ) of hoge bloeddruk voor?
 • Komen er in de familie aangeboren afwijkingen voor? Weet je of deze erfelijk zijn?
 • Is dit je eerste zwangerschap, zo niet hoe zijn de andere verlopen?
 • Dit als je nog niet eerder bij ons bevallen bent.
 • Tijdens deze eerste controle krijg je veel informatie en natuurlijk is er de gelegenheid om ons vragen te stellen.
 • Vaak werkt het heel goed als je de vragen die je hebt opschrijft zodat je niets vergeet.
 • We zijn heel wat gewend, probeer niets achter te houden uit schaamte, alle informatie is voor ons belangrijk.
 • Mocht je zelf bepaalde dingen hebben die je belangrijk vindt om te vermelden dan is dit een goed moment.

Als je voor de eerste controle komt en je bent ongeveer 7 tot 9 weken zwanger dan kun je het hartje nog niet horen. Meestal kun je het hartje pas vanaf week 11 of 12 met de doptone horen.

Eerst controle: Soms wordt er tijdens deze controle een vroege echo gemaakt, bijvoorbeeld als je al eens een miskraam hebt gehad. Verder bespreken we met je wanneer en waar de termijnecho, gemaakt kan worden. Deze wordt bij voorkeur gepland rond een zwangerschapsduur van 10-12 weken. 

Ook wordt, als je informatie wilt, de combinatietest besproken. Verder wordt er eventueel bloed afgenomen voor het standaard uitgebreide bloedonderzoek voor zwangeren.

We adviseren om na de termijnecho de kraamzorg te regelen.

De vervolgcontroles

Gemiddeld kom je 12 tot 15 keer op controle, dit kan per persoon verschillend zijn.De vervolgcontroles duren 10 tot 15 minuten.

Tijdens de vervolgcontroles meten we de bloeddruk en controleren we de groei van je baarmoeder en baby door middel van een uitwendig onderzoek.We luisteren met de doptone naar het hartje van de baby en doen eventueel aanvullend onderzoek. Je krijgt dan ook informatie over borstvoeding, de 20 weken echo, zwangerscapscursus en bijvoorbeeld de bevalling. Soms is er aanvullend onderzoek nodig zoals bijvoorbeeld een extra bloedonderzoek, echo of een controle bij de gynaecoloog. Hierover informeren we je dan uitgebreid.

Er is altijd de tijd om vragen te stellen.

Ook geven we je, als er een zekere uitgerekende datum is vastgesteld, een zwangerschapsverklaring mee. Deze heeft je werkgever nodig voor het aanvragen van je zwangerschapsuitkering.

Neem elke controle een kopie van de zwangerschapskaart in het blauwe of roze mapje mee.