Praktijklijn
026 - 4438777

Voeding

Tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om vers, gezond en gevarieerd te eten en voldoende te drinken.

Foliumzuur is een belangrijke vitamine voor de ontwikkeling van je kind en het vermindert de kans op aandoeningen zoals een open ruggetje. Het beste is om het foliumzuur al te slikken voordat je zwanger bent. Als je nog niet begonnen bent kun je alsnog beginnen en dit innemen tot je 10 weken zwanger bent.

Calcium is belangrijk voor je botopbouw en die van de baby.

Zuivelproducten (mg calcium per 100 g of 100 ml)
kaas met harde korst:(emmental, gruyère, comté...) 800 - 1200
smeerkaas 440
yoghurt 150
melk (volle, halfvolle of magere) 120
melkchocolade 110
Andere voedingsmiddelen (in mg calcium per 100 g)
sardines (conserven)
amandelen, gedroogde vijgen, hazelnoten 200 - 250
waterkers, spinazie, broccoli 100 -180
Mineraalwater (mg calcium per liter)
extra verrijkt water (type Contrexéville, Vittel, Hépar...) 400
zacht water: (type Evian) < minder dan 100

Vitamine D zit in voeding zoals vette vis, melkproducten, vlees en eieren en het is toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Naar schatting halen volwassenen 2/3 van hun vitamine D voorziening uit blootstelling aan zonlicht en eenderde uit voeding.

Wanneer moet je volgens de KNOV, de organisatie van verloskundigen, extra vitamine D slikken?

Om voldoende vitamine D te krijgen moeten vrouwen met een lichte huidskleur minimaal 15-30 minuten per dag tussen 11 en 15 uur buiten in de zon zijn met onbedekte handen en gezicht.
Vrouwen met een donkere huidskleur moeten minimaal 30 tot 60 minuten per dag in de zon zijn. Hoe minder het lichaam bedekt is, hoe korter deze periode kan zijn. Bij langere blootstelling aan zonlicht, moet de huid beschermd worden volgens aanbevelingen van de KWF Kankerbestrijding.

Zonnebrandcreme of make-up met een beschermingsfactor belemmert overigens ook de vitamine D-aanmaak. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven en die niet of nauwelijks vitamine D (en calcium) uit voeding binnenkrijgen, dus die geen producten gebruiken waarin vitamine D of calcium zit. Aangezien vitamine D uit voeding maar in eenderde van de behoefte voorziet, kan niet volstaan worden met alleen een voedingsadvies.

Het advies van de gezondheidsraad is om voor "de zekerheid" vitamine D te gebruiken.

Eet geen kaas van rauwe melk, softijs of kant-en-klare pannekoeken, hierin kan de Listeria bacterie groeien. Deze kan ook voorkomen in rauw vlees, vacuüm verpakte vis en kliekjes die te lang worden bewaard in de koelkast. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor je zwangerschap. In de praktijk is de kans op besmetting vrij klein maar het is verstandig om risico te vermijden. Daarom is er niet direct reden tot ongerustheid als er een keer een “fout” product is gegeten.

Vis is heel gezond, ook voor zwangeren. Met het oog op dioxines is meer dan twee porties vette vis (300 gram) per week niet verstandig. Vooral roofvissen zoals zwaardvis, snoekbaars, verse tonijn en ook paling bevatten veel dioxine en kwik. Tonijn uit blik bevat veel minder dioxine en kwik. Daarom is tot maximaal 2 porties tonijn uit blik per week geen probleem.

Eet geen vacuüm voorverpakte vis, zoals gerookte zalm, makreel en paling tenzij je de vis goed verhit voor gebruik. De listeria bacterie kan ook in deze producten voorkomen.

Verse of diepgevroren rauwe vis zoals van de viswinkel kan wel gegeten worden. Ook zoute of zure haring is geen probleem.

Eet geen rauw of rosé gebakken vlees, alleen goed doorbakken of gestoofd. Eten van rauw vlees geeft kans op besmettingmet listeria of toxoplamose. Eet dus geen filet americain, rauwe tartaar, ossenworst, rosbief of rauwe biefstuk. Ook in sommige vleeswaren zoals salami, chorizo of gerookt vlees kan deze bacterie voorkomen. Kijk op de verpakking of de vleeswaren gebakken, gekookt of gestoofd zijn of vraag het bij twijfel even na.

Eet weinig lever of andere orgaanproducten. Je mag wel een keer per dag een boterham met leverpastei of smeerleverworst eten.

Was rauwe groenten en fruit goed want hierin komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose kunnen veroorzaken.

Wees matig met koffie en thee, liefst niet meer dan 4 koppen per dag.

Vegetarisch eten is tijdens de zwangerschap geen probleem. Zonder vlees / vis is het wel belangrijk erop te letten dat er voldoende B- vitamines en ijzer gegeten wordt.

B- vitamines zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. Zorg ook voor ijzerrijke vleesvervangers. Let goed op je voeding en neem b.v. een multivitamine voor zwangeren.

Vlees levert veel ijzer.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer.
Gebruik bij elke maaltijd iets van groente, fruit of vitamine- C rijke vruchtensap.
Melk liever niet tijdens de maaltijd maar tussendoor.
Verder zit er veel ijzer in gedroogde abrikozen, spinazie en appelstroop.

Normaal kaneel gebruik heeft geen nadelige effecten.

De bloeddrukverhogende stof glycyrrhine zit in zowel zoute als zoete drop als in zoethoutthee en kruidenthee met zoethoutwortel. Daarom is het beter niet meer dan 100 gr drop te eten of maximaal drie glazen kruidenthee per dag te drinken. Heb je verhoogde bloeddruk dan kun je het beter laten staan.

Mocht je veel overgewicht hebben dan kun je, in overleg met je verloskundige, een diëtiste inschakelen die een gebalanceerd dieet voor de komende maanden kan uitstippelen. Overgewicht kan meer kans op problemen geven in de zwangerschap:

  • Meer kans op een miskraam.
  • Meer kans op een hoge bloeddruk.
  • Meer kans op zwangerschapsvergiftiging.
  • Onbetrouwbaardere echo’s, waardoor de ontwikkeling van je baby minder goed kan worden gemonitord.
  • Meer kans op zwangerschapsdiabetes.
  • Het kan langer duren voor de bevalling goed op gang komt.
  • Lastiger natuurlijk bevallen. Door dikke benen is er minder “werkruimte” voor de verloskundige.
  • Meer moeite bij het zetten van een ruggenprik.